Ćufte u paradajz sosu su tradicionalno jelo koje kombinuje sočne kuglice od mlevenog mesa sa bogatim, aromatičnim sosom od paradajza.
Obično se pripremaju od mešavine goveđeg i svinjskog mesa, začinjene lukom, belim lukom, začinima i ponekad pirinčem ili hlebom.
Nakon kratkog prženja, ćufte se kuvaju u paradajz sosu koji može sadržati začinsko bilje poput bosiljka, origana i peršuna.
Služe se uz pire krompir, testeninu ili pirinač. Ukusno i domaće jelo koje podseća na detinjstvo i porodične ručkove.

Ćufte u paradajz sosu
Sastojci
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 jaje
- 2 kašike prezle
- So biber, suvi začin po ukusu
- Seckani peršun po želji
Instrukcije
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, sitno seckani luk, jaje, prezlu i začine.
- Dobro izmešajte rukom dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Oblikujte male kuglice veličine oraha i propržite ih na zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
- Svaku ćufticu pre pečenja uvaljajte u brašno
- Pecite ih na zagrejanom ulju ili na masti, dok ne porumene.
- U drugoj šerpi napravite sos: na malo ulja propržite brašno i crvenu papriku, pa dodajte paradajz sos. Sipajte vruću vodu uz neprestano mešanje kako biste dobili glatku smesu bez grudvica.
- U pripremljeni sos ubacite propržene ćufte, poklopite i kuvajte još 20 minuta na srednjoj temperaturi.
- Ćufte su nakon ovog spremne za serviranje!
Video
Posluženje i saveti
Služe se uz pire krompir, testeninu, pirinač ili hrskave bavarske kifle koje savršeno upijaju sos.
Ukusno i domaće jelo koje podseća na detinjstvo i porodične ručkove.
Po želji, pospite svežim seckanim peršunom za dodatnu aromu.
Ovo jelo je savršeno za porodične ručkove, a možete ga pripremiti i dan ranije – biće još ukusnije kada odstoji.
Za kraj
Ovaj recept za ćufte u paradajz sosu donosi toplinu domaće kuhinje na vaš sto.
Jednostavan je za pripremu, a pun bogatih ukusa koji osvajaju već na prvi zalogaj.